Ελληνικές συνταγές μαγειρικής

γρηγορο τυροψωμο

ΓΡΗΓΟΡΟ ΤΥΡΟΨΩΜΟ
ΥΛΙΚΑ:
2 ποτήρια νερό
2 με 3 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξίδι
3 κούπες αλεύρι σκληρό
2 με 3 κουταλιές του γλυκού μπέκιν
και 500gr φέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε σε μία λεκάνη το νερό, ελαφρός χλιαρό. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το λάδι
το ξίδι και το αλεύρι μαζί με το μπέκιν και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Τρίβουμε και προσθέτουμε την μισή φέτα. Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο βιτάμ και το αλείφουμε.
Ρίχνουμε το μίγμα από πάνω και τρίβουμε την υπόλοιπη φέτα, προσθέτουμε με το ροΐ λίγο λάδι.
προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο , βάζουμε μέσα το ταψί και ψήνουμε για περίπου 30΄.
Πριν το βγάλουμε από το φούρνο ελέγχουμε αν έχει ροδίσει και έχει κάνει πάτο, εάν ναι, , το βγάζουμε, το
κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

κλασικη φασολαδα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ
ΥΛΙΚΑ:
500gr φασόλια της αρέσκεια σας
μισό ποτήρι λάδι
1 ξερό κρεμμύδι
3 κλωναράκια σέλινο
1 καρότο μεγάλο ή δύο μικρά
μισή κόκκινη πιπεριά γλυκιά
μία κουταλιά της σούπας πελτέ
αλάτι και πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε τα φασόλια από το βράδυ στο νερό. Το πρωί βάζουμε σε μία κατσαρόλα καθαρό νερό και προσθέτουμε τα φασόλια καθώς και όλα τα υλικά ψιλοκομμένα. Ανάβουμε το μάτι και βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν . Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσουν. Θέλουν περίπου 35΄με 40΄βράσιμο.
*Τα φασόλια μπορούμε να τα κάνουμε και με πρόβραση δηλαδή όπως είναι ξερά τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα να πάρουν μία βράση, κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και τα αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσουν μέσα στο καυτό νερό, προσθέτουμε όλα τα υλικά και σε περίπου 40΄ είναι έτοιμα. Με αυτό τον τρόπο ο φλοιός του φασολιού είναι πιο μαλακός σχεδόν ανύπαρκτος και δεν προκαλεί φούσκωμα.

μπακαλιαρος με χορτα

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό μπακαλιάρο
1 ματσάκι σέσκουλα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι καυκαλίθρα ψιλοκομμένη
1 ματσάκι σπανάκι ψιλοκομμένο
2-3 ντομάτες μεγάλες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι λάδι
λίγο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τον μπακαλίαρο από την προηγούμενη ημέρα στο νερό αφού τον έχουμε κόψει κομματάκια. Από το πρωί μέχρι το βράδυ πρέπει να αλλάξουμε 8 με 10 φορές περίπου το νερό για να ξαρμυρίσει καλά και να γίνει γλυκός.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο και τον τηγανίζουμε κανονικά, τον τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Παίρνουμε μία κατσαρόλα και βάζουμε στον πάτο λάδι και ξεκινάμε να σοτάρουμε τα λαχανικά, πρώτα ξεκινάμε με το κρεμμύδι και σταδιακά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα. Στο τέλος βάζουμε και την ντομάτα. Το αφήνουμε να βράσει περίπου 30΄και μετά βάζουμε τον μπακαλιάρο μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη 30΄ μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
(όποιο από τα λαχανικά δεν σας αρέσει μπορείτε να το εξαιρέσετε, αρκεί να μην ξεπερνά τα δύο είδη και χαλάσει την ισορροπία της γεύσης )

*Είναι ένα αξιόλογο φαγητό σε ποιότητα και γεύση. Προσφέρει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ελπίζω να το απολαύσετε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

μπακαλιαρος πλακι

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΛΑΚΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ:
1 φελί μπακαλιάρο
2 με 3 μεγάλα κρεμμύδια
2 με 3 ντομάτες καθαρισμένες
2 με 3 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
πιπέρι κατά προτίμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια, αφαιρούμε τα φτερά και τον βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό. Από το πρωί μέχρι το βράδυ αλλάζουμε 8 με 10 φορές νερό και τον αφήνουμε στο νερό και όλη την νύχτα στο νερό. Το πρωί τον βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει. Παίρνουμε ένα ταψί και κόβουμε μέσα όλα τα υλικά σε ροδέλες, εάν θέλουμε στον πάτο του ταψιού μπορούμε να κόψουμε και να βάλουμε πατάτε σε στρογγυλό σχήμα. Τοποθετούμε στην συνέχεια τον μπακαλιάρο από πάνω, ρίχνουμε το λάδι και πιπέρι και προθέτουμε νερό ζεστό τόσο ώστε να καλυφθεί ο μπακαλιάρος. Κουνάμε το ταψί σιγά- σιγά για να μετακινηθούν τα υλικά και να πάνε παντού. Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο αφού πρώτα τον έχουμε προθερμάνει στους 180* για 90΄ λεπτά. Ελέγχουμε το φαγητό και εάν το ψάρι και η πατάτα έχει μαλακώσει και ροδίσει ομοιόμορφα παντού κλείνουμε το φούρνο αλλιώς το αφήνουμε λίγο ακόμα.
*Αυτό το φαγητό μπορείτε να το φτιάξετε με διάφορες δικές σας παραλλαγές ανάλογα με τις προτιμήσεις σας σε λαχανικά και σε μυρωδικά.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!

μπακλαβας νηστισιμος

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΝΙΣΤΗΣΙΜΟΣ
ΥΛΙΚΑ:
500 γραμμάρια καρύδια
200 γραμμάρια αμύγδαλο
1 φακελάκι σουσάμι
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1 πακέτο φύλο για μπακλαβά
1 βάζο μέλι του 1κιλού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε ένα ταψί στο μέγεθος που είναι το φύλλο μας. Ανοίγουμε το φύλλο και το σκεπάζουμε με μία νοτισμένη πετσέτα για να μην ξεραθεί. Τρίβουμε στο μούλτι το καρύδι και το αμύγδαλο, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι, και τα ανακατεύουμε. Τοποθετούμε στο ταψί 4 φύλλα κάτω και παίρνουμε μία χούφτα από την γέμιση και την ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα στην συνέχεια τοποθετούμε άλλα δύο φύλλα από πάνω και ρίχνουμε πάλι μία χούφτα από την γέμιση, συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας (για το τέλος κρατάμε πάλι 4 φύλλα και τα στρώνουμε το ένα πάνω από το άλλο). Παίρνουμε ένα μαχαίρι και τεμαχίζουμε το μπακλαβά σε κομματάκια και στο κάθε κομμάτι καρφώνουμε και από ένα γαρύφαλλο. Σε ένα μπρίκι βάζουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά, το ρίχνουμε ομοιόμορφα πάνω από τον μπακλαβά. Στην συνέχεια βάζουμε το μπακλαβά στο φούρνο στου 160* μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα παντού (θέλει περίπου 1 ώρα). Βγάζουμε το μπακλαβά από το φούρνο και όπως είναι καυτός τον περιχύνουμε με το μέλι. Τον αφήνουμε να κρυώσει τον κόβουμε και τον βγάζουμε από το ταψί.
* Ο μπακλαβά αυτός είναι χαμηλός σε θερμίδες και δεν έχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, ενδείκνυται για όσους θέλουν να ακολουθήσουν αυστηρό πρόγραμμα διατροφής με πλούσια γεύση. Είναι καθαρά νησιωτική παραλλαγή που αξίζει να δοκιμάσετε.

μπαρες δημιτριακα

ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
ΥΛΙΚΑ:
300 γρ. καρύδια
300 γρ. αμύγδαλα
250 γρ. φουντούκια
100 γρ. σουσάμι
μια χούφτα γκράμπερι
μια χούφτα γκότσι
μια χούφτα κομμένα αποξηραμένα φρούτα
2 με 3 κουταλιές της σούπας ιπποφαές
1 με 2 χούφτες δημητριακά
Βάζω 4 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη και 1,5 κουταλιά νερό σε ένα τηγάνι το αφήνω και βράζει καλά να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτω 2 κουταλιές μέλι και το αφήνω και βράζει λίγο ακόμα. Προσθέτω όλα τα υλικά μαζί ενώ πρώτα τα έχω τρίψει σε μέτρια κομμάτια στο μούλτι και ανακατεύω καλά να πάει το σιρόπι παντού. Κόβω λαδόκολλα και τοποθετώ την γέμιση σε μακρόστενα μπαστούνια και το τυλίγω, το πιέζω ελαφρά από πάνω και το αφήνω να κρυώσει. Μετά το κόβω σε κομμάτια 5 εκατοστών.
Είναι ένα γεύμα ιδιαιτέρα πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που καλό είναι να το καταναλώνετε τις πρωινές ή απογευματινές ώρες. Προσφέρει ενέργεια και ευεξία στον οργανισμό.

τηγανοψωμο

ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ
ΥΛΙΚΑ:
2 ποτήρια νερό χλιαρό
750 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο (σταρένιο)
2-3 κουταλιές του γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 κουταλιά του γλυκού ξίδι
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
500 γραμμάρια φέτα
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη βάζουμε το νερό και προσθέτουμε το αλάτι και το ξίδι. Στην συνέχεια προσθέτουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το μπέκιν και συνεχίζουμε με το αλεύρι, μέχρι να γίνει μία κανονική ζύμη που να πλάθετε χωρίς να κολάει πολύ στα χέρια αλλά ούτε να είναι και εντελώς σφιχτεί(μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή και περισσότερο αλεύρι).
Επάνω στον πάγκο της κουζίνας απλώνουμε αλεύρι, παίρνουμε μικρά μπαλάκια τα ανοίγουμε με το χέρι και προσθέτουμε το τυρί, τα κλείνουμε και τα βάζουμε στην άκρη, επάνω σε μία επιφάνια όπου πρώτα έχουμε ρίξει αλεύρι για να μην κωλύσουν, συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι περίπου δύο δάχτυλα και αφού κάψει τηγανίζουμε τα τυρόψωμα μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε έναν δίσκο.
Αυτή η συνταγή δέχεται και διάφορες παραλαγιές δηλαδή μπορείτε να τα γεμίσετε με λουκάνικο ή με σπανάκι.
Είναι πολύ νόστιμο και ευχάριστο σνάκ σε μικρά και μεγάλα παιδιά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

χορτα με μαυροματικα

Τα χόρτα με τα μαυρομάτικα είναι ένα φαγητό πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνες. Το προτείνουν οι διαιτολόγοι λόγο της χαμηλής θερμιδομετρικής του περιεκτικότητας. Είναι πλούσιο σε αρώματα και γεύση. Θα το βρείτε σε εστιατόρια της Πελοποννήσου.
Χόρτα με μαυρομάτικα
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
1/2 kg μαυρομάτικα
1 ματσάκι παπαρούνα
1 ματσάκι μυρόνια
1 ματσάκι σέσκουλα
1 ματσάκι καυκαλήθρα
και λίγο σπανάκι ( μια μεγάλη χούφτα)
μαϊντανό , δυόσμο, άνηθο και κρεμμυδάκι από ένα μάτσο
1/2 φλιτζάνι λάδι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και βάζουμε τα μαυρομάτικα στην κατσαρόλα, τα βράζουμε κανονικά με λίγο αλάτι. Τα σουρώνουμε από το νερό και τα φυλάμε σε ένα μπόλ. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε τα υλικά όλα μαζί, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει πρώτα, μόλις μαραθούν προσθέτουμε πελτέ σάλτσα μία με δύο κουταλιές και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 ΄ περίπου. Στο τέλος προσθέτου τα μαυρομάτικα και τα βράζουμε όλα μαζί για άλλα 5 ΄.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!

Γίγαντες πλακί στο φούρνο

Είναι ένα από τα πιο κλασικά φαγητά της Ελληνικής κουζίνας. Θα το βρείτε να σερβίρετε από τα πιο απλά και οικονομικά μαγαζιά έως τα πλέον ακριβά και εξεζητημένα. Μαγειρεύεται με διάφορες παραλλαγές ανάλογα την περιοχή και την όρεξη του μάγειρα. Όπως και όλα τα φαγητά, είναι πλούσιο σε βιταμίνες αλλά και σε υδατάνθρακες, απαραιτήτους για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Χόρτα με μαυρομάτικα

Τα χόρτα με τα μαυρομάτικα είναι ένα φαγητό πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνες. Το προτείνουν οι διαιτολόγοι λόγο της χαμηλής θερμιδομετρικής του περιεκτικότητας. Είναι πλούσιο σε αρώματα και γεύση. Θα το βρείτε σε εστιατόρια της Πελοποννήσου.